GrabHitch – Nebeng Asik Dari Grab

“Banyak hal menakjubkan yang dapat dicapai apabila gengsi dilupakan.”

seseorang bijaksana yang saya lupa siapa namanya. 

Saya dapat mengkonfirmasi kebenaran kutipan di atas sebagai pengguna ojek online sehari-hari meskipun telah memiliki mobil pribadi. Dengan area rumah di Bintaro dan kantor di Blok M, macet adalah menu wajib setiap harinya, dan hal itu hanya dapat diatasi dengan dua hal; menunggu sampai macet lebih reda, punya Pintu Kemana Saja, atau yang paling masuk akal, menggunakan jenis transportasi yang bebas macet.

Saya memilih melupakan kenyamanan mobil dan menggunakan ojek online karena tiga hal; Pertama, ojek sampai lebih cepat dibandingkan menggunakan mobil. Kedua, ongkos yang lebih murah, dan ketiga, fleksibilitas tempat penjemputan atau penurunan, sesuatu yang belum dapat disamakan oleh kereta api (kecuali rumah & kantor kamu paaas banget sebelah stasiun, yang menjadikan kamu minoritas dalam statistik, dan sesuai dengan kondisi Indonesia saat ini, kamu tak layak berbicara).

Sampai saat ini, saya berpindah-pindah menggunakan jasa dua provider ojek online, antara GoJek & Grab, tergantung ketersediaan driver dan ongkos saat itu. Tapi, ada satu hal yang kayaknya berpotensi membuat saya pindah sepenuhnya ke Grab untuk urusan transportasi kantor-rumah, yaitu GrabHitch, inovasi terbaru dari Grab.

Screen Shot 2017-03-27 at 12.25.06

Apa itu GrabHitch? Sederhananya, GrabHitch dapat dikatakan sebagai “nebeng searah”. Sistem ini memungkinkan kita menemukan Teman Tebengan yang rutenya searah dengan kita, dan menyesuaikan dengan jam kita juga.

IMG_0955IMG_0960

Cara menggunakannya simple. Cukup pilih fungsi GrabHitch di aplikasi Grab, pilih lokasi penjemputan dan penurunan, waktu penjemputan (jam dan hari), lalu kamu bisa melihat berapa ongkosnya.

IMG_0956

Ini adalah salah satu kelebihan Grab Hitch menurut saya – efisiensi ongkos! Kalau biasanya rute Blok M – Bintaro memakan sekitar Rp 20 – 40 ribu tergantung kondisi jalanan, GrabHitch menurunkan tarif lumayan banget, jadi Rp 14 ribu per trip! Lumayan tuh, sebulan bisa ngirit Rp 180 ribu, yang bisa diinvestasikan untuk ngopi sama gebetan atau selingkuhan yang potensial.

IMG_0957

Nah yang harus diperhatikan nih, karena ini sistem nebeng dan nasib kita berada pada tangan orang yang memberikan tebengan, pasang profile pic yang membuat kamu terlihat terpercaya oleh Teman Tebengan kamu. Tips: Untuk lebih mudah pendapatkan pemberi tebengan, jangan menggunakan profile picture dengan ekspresi psikopat, masker barong, atau berornamen anggota FPI.

Yang kerennya lagi, kita juga bisa memilih gender Teman Tebengan, jadi selain memberikan kenyamanan lebih, bisa juga digunakan untuk mencari jodoh yang searah! (saya bisa mendengar jomblo-jomblo Bekasi bersorak sorai)

IMG_0958

Selesai memasukan segala pilihan kamu, submit, dan sekarang tinggal menunggu para teman tebengan GrabHitch yang searah dan sewaktu dengan kita. Simpel! Saya akan menggunakan jasa GrabHitch ini selama dua minggu ke depan untuk bisa melihat segi positif/negatifnya lebih dalam. Selamat mencoba!

The OnePlus X is finally here! – First Impression

Among the sea of Android handset manufacturers, for me personally, there are 3 manufacturers that stand out most at the moment:

52839918
Xiaomi – for producing great phones with exemplary build quality at an incredible pace that has one of the best android skin out there and great price.
54680551
Samsung – for knowing that their past plasticky designs are crap and having the balls to really turn things around with their Galaxy A & S series, which makes them truly going toe-to-toe with Apple (finally!), and then there’s the OnePlus.
0Oneplus-logo
I won’t fault you if you haven’t heard about this peculiar Chinese brand, it’s because of 1) they’re new, and 2) they are not available broadly due to the unique way they market & distribute the product (read: ridiculous).
download
But they have created devices that has flagship specifications with half the price of a Galaxy S6, which gained them great reputation from their users and blows the online reviews out of the water.
It suits their motto – Never settle – where it supposedly reflects their desire to always push the boundaries of what a flagship phone should be. (it’s a great motto, but you might not want to implement it to your love life)
black-red_NS
Now, they’re officially entering the market through official sales channel locally with OnePlus X, their lower range device compared to their flagship, the OnePlus 2 . It has the older Snapdragon 801 processor (which is definitely no slouch), 3 gigs of RAM, and 16 gigs of internal memory with expendable storage capability.
1495368577617966660
photo courtesy of Gizmodo
What’s so special about this device? Well, for starters, it uses glass & metal constructions – the premium materials that most flagship phones uses – but here’s where it truly shines: the price. It costs US$250, or around 2,8 – 3,3 million, depends on where you’re getting them.
Right now it’s sold through BliBli, but you can always find some agan-agan reseller in KasKus peddling them as well. For the price, it’s hard to find other phones that can compete with the specifications while wrapped in such exceptional choice of material.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with hb1 preset
That clean & solid packaging that looks like Apple’s.
Let’s start with the packaging. In short, it’s Apple-esque in terms of the material & craftsmanship that they used. Thick & smooth carton laminated in doff finishing, that gives you that slow drop when you’re opening the device.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with hb1 preset
It opens with that slow-drop dramatic that most people are familiar with Apple packaging.
Opening it, you’re presented with the device neatly on top of the first box layer. Lift it out, and you’ll see the cool tangle-free OnePlus USB cable that makes other USB cables look thoughtless in comparison.
Processed with VSCO with hb1 preset
Providing unique cables compared to the other manufacturers. Showing that you sweat about the small stuff.
Processed with VSCO with hb1 preset
The charger is fast charging one with thick plastic. Nice.
There’s also your regular stuff, SIM tool (that you can replace with paperclip), papers & warranty, but no headphones included. This is basically to reduce the cost, and since i already have several headphones, i won’t be losing sleep over this.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with hb1 preset
What’s in the box
What surprises me are the inclusion of screen protector (installed) and a silicon case. Something that no other brand haven’t done before. I guess the reason why they do this is because of the phone’s design itself. Just look at it.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with hb1 preset
Black silky slab of glass & metal
OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with hb1 preset
The rear side is also glass.
Silky smooth black glass sandwich the solid metal frame, with ridged texture on the sides and button. It’s truly a beauty to behold. Some people are comparing this with the iPhone 4 which in my opinion, remains Apple’s phone with the best choice of material by far. The cold & silky feeling and the heft does a good job of assuring you that this is a premium device. A jewel perhaps.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with hb1 preset
The detailed ridges texture of the frame with the metal textured buttons. Class.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with hb1 preset
Memory card & Nano SIM card slot.
The size (5 inch) also makes it the perfect size for me. Some people take comfort in smaller screens or bigger ones, but my sweet spot is 4.7-5.1 inch, and this phone suits it nicely. This phone supports either dual SIM card (for that other person you want to hush about? – hey, I won’t judge) or Micro SD card on its tray. I do prefer separate slots, but this will do just fine since I only use one phone number.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with c2 preset
Can’t wait to put this device to its pace.
I’ll be using this phone as my main device for the upcoming days, to see where it performs in processor performance, battery life, camera, sound quality, and overall durability – since my phones are usually drenched in sweat whenever I took them for running, and just the overall day-to-day perks of using them.
Feel free to shoot any questions and i’ll try my best to answer them. Cheers!

The Redmi 2 Prime is here!

There’s something joyful about having your online shopping merchandise delivered and opening them. Especially when it’s the latest gadget that you can’t wait to play around with. In my case, it happens to be the Xiaomi Redmi Prime 2 that will have a flash sale exclusive in Lazada, this Monday. I’m lucky enough to have the device before being sold tomorrow, and this is a quick unboxing of it.

The usual recycled paper box of Xiaomi phones.
The usual recycled paper box of Xiaomi phones.
I think this box is better than the Mi4i’s, since it’s smaller and has no excess space.
IMG_0117
The usual papers, which i don’t think anyone will read.
IMG_0116
What’s in the box: Phone, battery, charger & USB cable. No earphones included.
IMG_0113
It looks just like the Redmi 2 Nothing’s change, but it’s the internal that matters. 2GB of RAM & 16 gigs of internal storage.
IMG_0114
I love this dark grey case. Better than your usual Xiaomi white, although the texture feels a bit slippery.
IMG_0118
2,200 mAh battery. Nothing’s change from the previous model.
Red
That’s it! Will be using this as my daily driver and see how it goes.

Xiaomi Mi4i Review

IMG_0092

AADX, atau Ada Apa Dengan Xiaomi? Itu yang gue pikirkan setelah melihat beberapa teman penyuka gadget yang tidak berhenti membicarakan mengenai brand tersebut. Komunitas yang menjadi advokat brand tersebut juga kuat, dan sangat aktif sekali, apalagi setelah produknya yang bernama Mi4i diluncurkan di Jakarta. Produk dengan premis “Affordable Flagship”, yang menurut gue secara pesimis, ngga akan ada bedanya dengan handset Android lainnya.

Gue beberapa kali menggunakan handset Android, dan ujung-ujungnya selalu kembali ke iPhone karena satu hal, konsistensi performa. Pakai Nexus 4 dan 5, yang notabene selalu memberikan konsistensi paling baik dari sisi software, tapi mengecewakan dalam battery life dan kualitas kamera. Pakai LG G3 yang camera nya sangat bagus untuk ukuran handphone, tapi kecewa dengan konsistensi performa nya karena seringkali melambat, memanas, dan ujung-ujungnya baterai lumayan boros.

Iklan Samsung
Dengan memakai Samsung, kamu akan bahagia karena berlari-lari di taman dan memiliki hidup yang berwarna-warni cerah.

Samsung… Gimana ya? Menurut gue pembeli Samsung itu secara spesifik berasal dari kalangan ‘orang yang masih percaya iklan’. I’m not saying that it’s bad, but you can definitely get better stuff if you only ask your techy friends instead of believing in social media buzzers who seem to glorify them (twice each year during the Galaxy S & Note series periodic launch). Yah, pernah pakai Galaxy S3 dan A5 punya kantor. S3 belum dipakai setahun dan performa nya melambat walau sudah factory reset, dan A5 sebenarnya cukup oke sih, tapi terlalu mahal untuk spesifikasi mid-range nya. So, ya begitu. Gue belum pernah menemukan handset Android yang memuaskan, yang bisa membuat gue bisa meninggalkan iPhone di rumah, dan sehari-hari memakai handset itu aja.

Tertarik dengan omongan teman-teman bahwa Xiaomi Mi4i ini memuaskan, gue bertanya-tanya, dan setelah satu dan lain hal, akhirnya menggunakan handset tersebut selama beberapa minggu ini. Secara singkat, gue sekarang tahu kenapa teman-teman gue merekomendasikan handset ini, dan brand nya memiliki komunitas yang sangat kuat juga. Handset ini simply memuaskan. Ini alasannya:

Screenshot_2015-09-20-22-35-53
Boleh lah ini battery life nya.

1. Battery kuat
Dan ada alasannya kenapa begitu. Satu, secara spesifikasi, ukurannya besar. Lebih dari 3,000 mAH, tapi lucunya, LG G3 yang dulu gue pakai juga memiliki baterai dengan ukuran sekitar itu, dan jarang sekali menembus 12 jam standby dengan penggunaan sedang (Waze sekitar 30 – 40 menit, sekitar 100an push email, chat, social media, browsing, puzzle games, dan sekitar 2.5-3.5 jam layar aktif). Perbedaannya terletak di prioritas designer handphone nya. Xiaomi itu mendahulukan user experience dibandingkan spesifikasi, terlihat dari Layar LG G3 yang 5.5 inch Quad HD, atau sekitar 538 ppi (pixel per inch) sedangkan Mi4i “cuma” Full HD, dengan 441 ppi. Apakah terlihat bedanya? Ngga. Tapi memang spesifikasi LG lebih sexy buat dipampangkan di brosur, walau efeknya lebih memberatkan prosesor dan membuat baterai boros.

Ibaratnya kalau mobil, LG membuat mesin 6 silinder yang lebih besar, tapi menghasilkan akselerasi yang sama dengan mesin Xiaomi yang cuma 4 silinder. It’s pointless. Dengan si Mi4i, Sehari-hari, paling jelek itu gue mendapatkan sekitar 12 jam. Rata-rata sekitar 15 jam, seringkali lebih. Copot charger jam 5.30 pagi, dan baru masuk charger lagi sekitar jam 11 malam. Sangat cukup buat gue.

2. Performa
Performanya konsisten. Masalah gue dengan LG G3 dulu adalah ketidak konsistenan performa. Kadang mulus, tapi seringkali mendadak melambat, bahkan disaat gue cuma ingin scrolling Home screen atau buka app. Mungkin cuma sekitar 0,5-1 detik sih lag nya, tapi dikali beberapa puluh kali melakukannya setiap hari, berasa lah. OS nya Mi4i yang bernama MiUI ini secara mengejutkannya cukup responsif dan konsisten. Tidak seperti kebanyakan Android dengan skin ala produsen lain yang biasanya memberatkan kinerja, OS ini dirasa sangat optimal buat handphone ini. Bukan cuma asal membedakan tampilan dan fitur, tapi memang dirancang untuk melengkapi hardware yang mid-range. Emang sih, RAM yang ukurannya 2GB itu kadang berasa ngga cukup, karena biasanya cuma tersisa sekitar 800-400MB untuk user (sisanya dimakan oleh OS tersebut). Lalu, namanya juga Android ya, masih perlu di reboot paling tidak seminggu sekali untuk mempertahankan mulusnya performa. Dimaklumi lah ini.

 IMG_0093

3. Camera
Memang camera handset ini ngga bisa dibandingkan dengan iPhone 5S atau LG G3 yang pernah gue pakai. Noise nya cukup banyak dalam kondisi remang-remang, lalu tidak menangkap detail sebaik handset2 tersebut. Tapi begitu ingat bahwa handset ini harganya 2,8 juta Rupiah, kekurangan itu sangat dimaafkan. Bahkan, agak sulit mencari camera handphone sebaik ini dalam rentan harga tersebut. Camera nya responsive, cukup cepat dinyalakan dari standby sampai mengambil gambar, sangat mudah digunakan & memiliki fitur-fitur unik, misalnya cara menyetel exposure value yang intuitif seperti ini.
Screenshot_2015-09-26-16-19-25
Beberapa fungsi dasar camera Mi4i
Screenshot_2015-09-26-16-19-10
Beragam mode foto Mi4i
Screenshot_2015-09-24-12-21-51
Mode selfie dengan sensor umur built-in. Dengan kacamata, gue dibaca sebagai 50 tahun, tanpa kacamata, lebih muda 20 tahun.

Camera itu sangat penting buat gue, dan menjadi salah satu alasan kenapa gue urung menggunakan Nexus. Camera dengan kualitas gambar konsisten itu alasan gue kenapa sejauh ini selalu memilih menggunakan iPhone untuk mengambil gambar, dan tidak memakai handset Android lainnya. Dengan si Mi4i ini, gue semakin sering menggunakannya untuk mengambil gambar, terlebih karena kamera 13 Megapixel nya ini lebih cropping friendly dibandingkan 8 Megapixel nya iPhone 5S gue. Untuk sample foto Mi4i, silahkan scroll ke paling bawah.

Sharp & vibrant. Something that you don’t see in a phone at this price range.
4. Layar dan desain
Menurut gue, 4.7-5 inch adalah ukuran layar terbaik, dimana real-estate visual cukup, tapi tidak mengorbankan handling jika menggunakan satu tangan. It’s the sweet spot. Layar 5 inch nya Mi4i yang digabung dengan body yang tipis membuatnya gampang digunakan, bahkan dengan satu tangan. Selain itu, layarnya tajam dan warnanya sangat bagus.
Apabila Samsung memiliki hobi yang aneh untuk membuat saturasi warna terlalu kuat, Xiaomi ini lebih condong ke Apple untuk racikan warna layar. Netral, visual angle nya luas dan menggunakan teknologi IPS dibandingkan LED. Foto dan gambar terlihat natural dan ekstra tajam. Memang kekurangannya adalah ketika di tempat gelap, there’s only so much brightness you can decrease. Kalah dibandingkan layar AMOLED nya Samsung yang bisa extra redup dan tidak menyilaukan. If you’re a fan of reading in the dark before going to bed (or you’re Batman), you might be losing sleep because of this.
Tampilan dasar home screen MiUI. Tidak punya app drawer seperti Android pada umumnya. I like this better. Who access their app drawer anyway?
Walau tampilannya iOS banget, tapi widgets bisa dong. Best of both world.
Screenshot_2015-09-24-12-24-19
Multi tasking screen nya kelihatan familiar ya…
5. Detail OS
Walau terlihat Xiaomi ini ‘terinspirasi’ sekali dari Apple, banyak sentuhan-sentuhan kecil yang dilakukan Xiaomi yang membuatnya berasa lebih intuitif atau menyenangkan dibandingkan versi Android lainnya. Contoh paling kecil, aksi swiping untuk melihat notifikasi tidak usah dilakukan pada layar bagian paling atas, tapi bisa dari mana saja.
Lalu, mode satu tangan yang sangat intuitif dan gampang dilakukan, bahkan sampai cara switching dari camera belakang ke depan (tinggal swipe atas/bawah saat camera menyala) atau posisi angka timer di selfie-mode camera yang posisinya dekat dengan lensa, agar mata lebih fokus melihat kearah lensa tersebut. Banyak sekali detail-detail kecil yang membuat OS ini unik, intuitif dan menyenangkan digunakan, baik itu animasi nya, maupun designnya. Untuk segala fitur MiUI, dapat dilihat disini.
Processed with VSCOcam with hb1 preset
I don’t mind using this as my daily driver. In fact, i want it to be.
Kesimpulannya, gue jatuh hati dengan handset ini. Memang ini masih terlalu cepat untuk mengatakan apakah Mi4i ini akan bertahan lama atau memberikan performa yang konsisten dengan berjalannya waktu, but, i’m more than willing to find out. Handset ini menyenangkan untuk digunakan. Ia membuat gue nyaman untuk memindahkan nomor utama ke sini, dan (kadang) meninggalkan iPhone di rumah. Handset ini actually ngga membuat gue was-was dengan performa baterai nya, atau memberikan gambar yang lumayan bagus dengan cepat tiap kali gue nyalakan kameranya. In fact, this is what i’m looking for in a handset. Perasaan tenang bahwa handset ini akan bekerja tanpa drama. It just works.
IMG_0094
Those faux chrome & plasticky buttons
Tapi, seperti ungkapan ‘tiada gading yang tak retak’ (atau kalau disesuaikan dengan era masa kini, ‘tiada Kelapa Gading yang tak banjir’) kekurangan itu pasti ada. Pertama, ukuran memory internal yang cuma 16 GB. Emang sih ini bisa disiasati dengan selalu selektif memilih file apa yang akan kita simpan, but i’m echoing realistic women here that size, in fact, does matter. Kedua, feel dari power & volume button. As you can tell as how i’m nitpicking here, sebenarnya ini bukan sesuatu yang penting, tapi akan lebih baik apabila rasanya lebih ‘click’ dan less plasticky. Apalagi ya? Mungkin tekstur body nya. Memang dia menggunakan coating yang membuatnya anti kotor. Segala noda gampang sekali dihapus, tapi kadang membuatnya berasa licin. Oke, gue mulai kehabisan materi untuk dikomplain. Selain itu pun, segala keluhan diatas lagi-lagi dimaafkan mengingat harganya yang dibawah 3 juta.
Processed with VSCOcam with hb1 preset
It’s hard to find a better phone all around at 2.5-3 million price point. I highly recommend this phone for that kind of budget.
Ada masanya harga dibawah 3 juta itu merupakan pertanda sial bahwa handset yang bisa dibawa pulang adalah merek ngga jelas, atau Samsung low-end dengan spesifikasi yang hanya terdengar wow ketika band bernama Base Jam masih terkenal. Dengan senangnya gue memberi tahu bahwa masa-masa gelap itu telah berlalu (begitu pula dengan Base Jam). Budget terbatas sekarang bisa mendapatkan handset dengan kualitas sebaik Mi4i ini.
P.S: If your budget is lower than that, and i mean below 2 million Rupiah, you shouldn’t worry as well. Xiaomi baru aja meluncurkan Redmi 2 Prime yang harganya sekitar 1,8 jutaan, dan apabila optimalisasi OS dan hardware nya sebagus si Mi4i ini, harusnya performa nya akan sangat memuaskan untuk harganya. I will be reviewing it once i got my hands on it and spend a good time with it. (Big love to the guys at Xiaomi for allowing me to do some reviews on their gadgets)
Beberapa sample foto yang diambil dengan Mi4i:
Processed with VSCOcam with hb1 preset
Pagi hari cerah, indoor, sudah dibumbui dengan preset VSCOCAM.
IMG_20150925_175946
Maghrib, outdoor, sekitar jam setengah 7 malam.
IMG_20150912_190204
Indoor, malam, dengan cahaya lampu neon.
IMG_20150925_204051
Malam, indoor dan remang-remang ala bar.
IMG_20150912_185504
Kondisi malam. Mengkompensasi noise dengan kontras cahaya yang tinggi.
IMG_20150924_123613
Indoor, kondisi terang sekitar jam makan siang.

Lumix GF6 – A brief thought about Panasonic’s latest camera

Let me start this review by asking this question: With the progressing quality of cellphone cameras, is it still important to own a digital camera, especially when you’re not a photographer? Well, for me, that depends on several factor. First, there’s the camera. Does it deliver quality photos that separates it from top-end cellphone cameras like the iPhone 5S, Lumia 1020 or the HTC One? Is there any extra function that truly benefits the user? Is it small enough to be carry daily? And the most important thing: Why should I carry this when I got my phone with me all the time? (This is not a technical review for a Lumix GF6. You might want to look here for any detailed reviews regarding any technical info & comparison with competitors. This is how I feel about the Lumix GF6)

The new Panasonic Lumix GF6
The new Panasonic Lumix GF6

Enter the Lumix GF6, Panasonic’s latest entry to the mainstream consumer market. It’s a micro four third camera system (click here to know what it means) which means it has interchangeable lenses in a compact body. I won’t discuss each feature it has or how does it compare to its predecessor, the Lumix GF5, or my previous Lumix, the GX1 which came from the prosumer line. But I do want to highlight features that matters to me: The awesome touch screen, WiFi connectivity, and a new processor that leaves me with a positive experience in using it.

One of the best touch screen i've found on a camera
One of the best touch screen i’ve found on a camera
The tilting screen lets me do a selfie that actually has worthy resolution.
The tilting screen lets me do a selfie that actually has worthy resolution.
That awesome tilting screen.
That awesome tilting screen.

The touch screen: Have you ever tried one of those camera touch screens that has the response speed of Indonesian state worker (clue: it’s not fast. Not. Fast. At. All) and has jaggy low resolution? I’m glad to tell you that this isn’t one of them. The response is fast & fluid just like on a modern day smartphone. The screen’s resolution & brightness is also a beauty. I wish it was bigger, but the fact that you can tweak it for low angle shot & selfies makes it forgivable. The UI is also good & informative. I wouldn’t say that it’s the most intuitive UI in the world, but compared to my old GX1 is like comparing Windows 95 to Vista. It’s not a MacOS yet, but it’s better.

Directly copying the image to my phone.
Directly copying the image to my phone.
I can directly see my camera's photo library from my Nexus phone.
I can directly see my camera’s photo library from my Nexus phone.
The interface of the remote function. Plenty of settings access.
The interface of the remote function. Plenty of settings access.

The WiFi connectivity: This camera has the ability to upload the photos directly to the cloud using WiFi connection, but who wants to do that? Especially with the user interface that isn’t exactly made for picture management, one isn’t to blame when he thinks that this WiFi is as gimmicky as NFC on smartphones, something that is only made for bragging among friends during parties or events. But boy was I wrong to think that. Turns out there’s a Panasonic Image App that can connect smartphones (iOS & Android only. If you’re on Windows Phone, you’re out of luck. If you’re on BlackBerry, you’re probably already used to being left out like this) using the WiFi connectivity. Once you pair it using a password (or NFC on equipped smartphones), you can use it as a remote control to take family photos, or more awesome selfies! It also lets you transfer images to your phone. (Why the hell would you want to transfer photos to your phone? I’m going to write that for my next post about the GF6. But first things first) Overall, for me it adds tremendous value in using the camera. It also is a better party piece to impress people!

The new processor: I’m not gonna get geeky and discuss processor specs here, but I will highlight one major point that differentiate this camera from my GX1 – the speed & low light processing. Now, I have no complaint about the speed on my GX1. I think it shoots quite fast in any circumstances, but then I tried on the GF6. Even though the GF6 is not a pro camera like the GX series (should be comparing the GX1 with the GX7), it shoots faster and much more stable compared to the GX1, especially when it comes to low light performance. The actual photo result itself isn’t different as they both share the same image sensor, but the experience is just more pleasant on the GF6.

So, getting back to the argument whether it’s still necessary to have a separate digital cameras for mere consumers like us. Does the GF6 produce great photos? In short, yes. Although it also depends on the type of lens you’re using. It ships with a 14-42mm F3.5 lens, which in my opinion is nothing special, even though with the GF6’s retail price around US$500, I can’t exactly complain. I do recommend on pairing it (at least) with Panasonic’s fixed 28mm F2.5 lens or better yet, this 25mm F1.4 Leica. Here’s a couple shots below to see the result.

Low light photo in black & white.
Low light photo in black & white taken using the F2.5 28mm.
My wife, multitasking like women in general.
My wife, multitasking like women in general.
The street in front of my house at night time.
The street in front of my house at night time.
Tested using the F2.5 28mm lens.
Tested using the F2.5 28mm lens.
Long exposure shot in Lippo Mall, Kemang.
Long exposure shot in Lippo Mall, Kemang.
My cat, taken with the 14-42mm lens.
My cat, taken with the 14-42mm lens.
Low light indoor photo during an event.
Low light indoor photo during an event.
Low light photo using the F2.5 28mm.
Low light photo using the F2.5 28mm.

About the feature, does it offer something new? Not really, but for me, the WiFi connectivity with the smartphone app nails it. Not only it adds more function that work seamlessly with my existing smartphone, but it’s also a feature that I would actually use in real life.

And last but not least, why would I have the extra weight of carrying this camera inside my bag? Well, for me, there are moments that could only be capture using the light-speed action of your mobile phone, but there are also moments that’s only worthwhile taken with something much more better, like the face of your loved ones, or that unforgettable travel destination you only visited once in your life. And believe me, this camera captures them perfectly.

I drove a Juke and I like it

20120317-173157.jpg
Before I begin, let me clarify that I only rode the Juke for a short period of time. A lucky friend managed to borrow it from Nissan for a couple of days with a promise of writing a blog about (yes, for a couple of days i hated him) and I was able to do a quick-drive just to get the feel of it. So, nothing to detail about this review okay.

20120317-173311.jpg
Now, to begin with, even though most of you might think that the Juke is nothing short of a monstrosity, I think that thing is a cool car. It combines the design of a hatchback and a SUV, and the lines of this car is bold. Very bold, even too bold for most people.

20120317-173522.jpg

20120317-173629.jpg

20120317-173732.jpg
Some might say it looks like a frog, a crocs sandal, or even a sexually transmitted disease. If Livina’s boring design resembles sex, than it is a boring one. The most you can do is missionary style (if you’re lucky), while the Juke is an orgy party closed with 10 minutes of bukkake session. It’s vulgar. But whatever it resembles, it was designed with pretentiousness aside. It doesn’t try to be “just another car” that pleases everyone. You either like it or you don’t. It’s like a high school brat with the punk-rock haircut and piercings that doesn’t care if you like him or not, and that’s why I think it’s cool.

20120317-173842.jpg
The interior itself is not what you call practical. Having a family, my main concern is the boot, which is actually quite wide, but a bit shallow due to the roofline. But the seats are comfortable with side support that actually functions, and unlike Livina, it has solid & thick materials that will lasted for years. The rear seats are nothing to write home about. It’s not that big, and yes, due to the declining coupe-ish roofline, it’s not very good for your head. Let’s just say it was designed without basketball player in mind.

The surprise actually came from behind the wheel. As soon as I got a comfortable position & start driving it, it amazes me. First, you can set how you want to drive this thing. Economically, normal, or power mode using the smart display that also functions as the climate control and telemetry log.

20120317-174005.jpg
Of course, I went to the power mode to see if it really meant anything, and boy it does. The torque was good, and I could rev up to 5,500 rpm before the transmission decided to shift up. Speaking of the transmission, it has an automatic CVT that you find in modern cars and provides smooth gear changing experience unlike the conventional ones. It also provides that engine-braking experience that you get in manual cars.

You might say “okay, so it’s powerful. But the handling must be suck because of the ground clearance.” Well, you’re wrong, cause those wide wheelbase with 17 inch wheels aren’t meant for nothing.

20120317-173050.jpg
This car handles like a sporty hatchback. It reminded me of the way Suzuki Swift’s handles corners. No under steer or oversteer drama. It just turns. It also passes my “reckless driving” test with speed bumps and over roads with the surfaces that resembles the moon. This car’s driving is brilliant. The tall ground clearance also helps me getting through bad road & makes driving through traffic jam easier. Even the lights that sticks out of the bonnet helps me as a guidance for the corners. It is the perfect car to go anywhere. The only complaint I have during my driving test was about the interior design.

20120317-174149.jpg

20120317-174339.jpg

20120317-174438.jpg
When you’re doing a fun driving, you won’t realize it. But as soon as you’re stuck in a traffic jam & began to roam your eyes all over the place that’s when you realized about the lines which are not designed with tranquility in mind. It has so much curves, it feels like your eyes are constantly listening to Linkin Park.

And here comes the conclusion. Will I buy this car? Well, a friend said that one of these days the Juke owners will be waking up and regretting their decision. It’s like getting drunk and doing the stupidest thing you can think of or having a serious relationship with someone who has a different religion in Indonesia. It’s something that you will look back and regret. But it’s also the thing that you remember most in your life. The moments that made you feel alive. The x-factor that made life’s worth living & sharing with your grandson. The stuff that made life worthwhile. So yeah, given the opportunity, I will have this car. Regret might come, but at least I had some fun.

20120317-174810.jpg

Thanks to Deden for lending me the car 😉